Nazaj na vrh...

ELSA Maribor
Evropsko združenje študentov prava
Aktivnosti
STEPA small STEP during your studies, but a giant leap for your career!

Program izmenjav študijskih praks (STEP) omogoča študentom prava in mladim pravnikom, da pridobijo delovne izkušnje, razširijo svoje znanje na najrazličnejših pravnih področjih, sklepajo nove poznanstva in ob tem spoznavajo kulturo ter jezik druge države. Program STEP praks se izvaja že od leta 1984, ko so bila organizirana prva tri pripravništva. Danes velja za atraktiven, praktičen in koristen program, ki se izvaja v kar 27 državah. Pripravništva trajajo od 2 tednov do 2 let. Pogoj za prijavo je članstvo v ELSI. Zainteresirani se lahko prijavite na največ tri pripravništva, postopek prijave pa se začne z izpolnitvijo posebnega obrazca, ki vam ga na željo posreduje ELSA Maribor. ELSA nudi sodelujočim pomoč pri iskanju nastanitve, pridobitvi vizumov in vključitvi v vsakodnevno življenje v lokalni skupnosti.Pogosta vprašanja

Kdo lahko sodeluje v programu?
Sodelujejo lahko študenti in diplomanti prava ter mladi pravniki, ki so trenutni člani ELSA.

Kje potekajo pripravništva?
Praksa lahko poteka na različnih pravnih področjih, v odvetniških družbah, javnih ustanovah, bankah, mednarodnih organizacijah, na sodiščih, univerzah, itd. Prakse niso omejene samo na evropski kontinent, saj se občasno pojavijo tudi pripravništva izven Evrope (npr. ZDA, Pakistan).

Kako dolgo poteka pripravništvo?
Pripravništvo lahko poteka od dveh tednov do dveh let. Povprečna dolžina pripravništva je štiri tedne. Večina jih poteka v času poletnih počitnic.

Kakšne so prednosti opravljanja pripravništva v tujini?
Pridobiš lahko neprecenljive delovne izkušnje na različnih pravnih področjih, spoznaš pravni sistem tuje države, ki ga lahko primerjaš s pravnim sistemom v lastni državi ter drugimi pravnimi sistemi. Druga prednost so neprecenljive izkušnje in novi stiki v pravnem okolju, kot tudi nova prijateljstva. Poleg tega boš spoznal tudi različne kulture in hkrati prinesel domov veliko nepozabnih spominov. O opravljanju prakse dobiš tudi potrdilo.

Kako se lahko prijavim za STEP?
1. Kontaktiraš podpredsednico za STEP svoje lokalne skupine (spela.stanec@elsa-maribor.org), s katero preverita tvoje članstvo v društvu ELSA.
2. Izbereš si 3 pripravništva in izpolniš prijavnico.

Koliko stane prijava?
Udeležba v programu STEP je brezplačna. Celoten program deluje zaradi prostovoljnega dela članov ELSA.

Kakšno je plačilo?
Podrobnosti o neto plači so objavljene za vsako pripravništvo posebej. Pojavijo se lahko tako plačana kot neplačana pripravništva. Za neplačane pripravništva se navadno zagotovi prenočišče in hrana.

Kakšna je vloga ELSA?
Poleg tega, da ELSA poišče prakso, prav tako zagotovi pomoč izbranim kandidatom pred in med trajanjem prakse. ELSA priskrbi pripravniku pomembne podatke o državi v kateri se bo odvijala praksa. Prav tako pomaga pri iskanju primernega bivališča in pridobitvi vize, če je ta potrebna. Lokalna skupina poskrbi za druženje z drugimi študenti in poskrbi, da pripravnik pridobi izkušnjo z vsakdanjega življenja lokalne skupnosti.

Kako ugotovim, da sem izbran?
O izbiri boš obveščen preko elektronske pošte. Tvoje ime pa bo zapisano na spletni strani ELSA International v rubriki ˝Selection Results˝. Posredovana ti bo t.i. Traineeship Confirmation Form, s katero se zavežeš k udeležbi na prakso. Nadalje boš v kontaktu z gostujočo ELSA skupino, ki bo uredila vse potrebno za tvoj prihod.

A lahko odpovem prošnjo ali udeležbo na praksi?
V kolikor se ne moreš udeležiti prakse na katero si se prijavil, moraš o tem obvestiti ELSA Maribor pred potekom roka za prijavo. Po poteku tega roka lahko prakso odpoveš samo v kolikor za to obstaja utemeljen razlog iz 7. točke prijavnice. Ta razlog mora biti izkazani z ustreznimi potrdili. (zdravniško potrdilo i.p.)

Kaj se zgodi v primeru, da ne želim opravljati prakse, pa sem bil izbran?
Ne prijavi se v kolikor nisi prepričan, da želiš opravljati prakso. Ko se enkrat prijaviš lahko brez razloga odpoveš prakso le do izteka roka za prijavo. Po izteku roka, pa lahko prakso odpoveš zgolj z utemeljenimi razlogi za katere nisi vedel pred iztekom roka. V kolikor odpoveš prakso, moraš kriti vso škodo, ki je s tem nastala.

Kdaj izide STEP Newsletter?
STEP Newsletter izide dvakrat na leto.

Ali se lahko prijavim na več kot eno prakso?
Prijaviš se lahko na največ tri prakse, ki jih razvrstiš po preferenčnosti v  prijavnici.

Ali naj priložim diplomo in potrdila k prijavnici?
K prijavnici lahko priložiš dodatne dokumente (npr. diplomo, potrdila, priporočilno pismo), vendar le v kolikor jih zahteva delodajalec v opisu prakse. V nasprotnem primeri ti dokumenti delodajalcu ne bodo posredovani.

Na prijavnici ni dovolj prostora za tri različna motivacijska pisma. Ali lahko namesto tega izpolnim 3 prijavnice?
Izpolniš lahko samo eno prijavnico, v kateri se lahko prijaviš na največ 3 prakse. Zato poskusi napisati čim bolj splošno motivacijsko pismo, ki bo ustrezalo razpisnim pogojem praks, na katere si se prijavil.

Ali se bodo opravljali razgovori?
V nekaterih primerih se lahko opravlja razgovor s strani delodajalca. O tem boš vnaprej obveščen preko e-pošte ali telefona.

Ali bom obveščen tudi, če nisem izbran?
O ne izboru te bo obvestila ELSA Maribor.

Moj življenjepis ne ustreza prostoru, ki je v prijavnici. Kaj lahko storim?
Preostanek življenjepisa in motivacijskega pisma lahko priložite v dodatnem prostoru za življenepis in motivacijsko pismo na strani 5 v prijavnici.

Čas pripravništva mi ne ustreza. Ali se lahko z delodajalcem pogodim kdaj bom opravljal prakso, če sem izbran?
Čaš opravljanja pripravništva je predmet pogajanj le, če je tako navedeno v STEP Newslettru. V nasprotnem primeru se ne prijavljaj, če ti navedeni datum ne ustreza.

Kako naj izberem oz. preferimam svoja pripravništva? Ali naj izberem tista, ki so mi všeč ali tista za katera sem usposobljen?
Svetujemo, da pri tem slediš obema dejavnikoma. 

Kdo naredi izbor?
Praktikanta izbere delodajalec. Predstavniki ELSA niso prisotni v procesu odločanja.
Kontakti
+322 646 2626
Mladinska ulica 9,
2000 Maribor